Blog

A sütőtök kedvező élettani hatásai

2020.10.20 14:30
A sütőtök kedvező élettani hatásai

A sütőtök kedvező élettani hatásait nemcsak a táplálkozástudomány, hanem a természetes gyógymódok is kiaknázzák. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök gazdag vitamin tartalmának köszönhetően komoly egészségmegőrző és gyógyító hatásaal bír. A sütőtök rengeteg bétakarotint tartalmaz, ez adja narancssárga színét. A bétakarotin a látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, ugyanakkor erőteljes antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak. A sütőtökben levő fitoszterolok a gyógyszeriparban is használatos hatóanyagok. A fitoszterolok a koleszterin növényi megfelelői. A sütőtök zsírsavakban, olajokban, fehérjékben, szénhidrátokban és rostokban rendkívül gazdag. A tökmag nagymennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Ez teszi lehetővé a daganatos betegségek, ezen belül is a prosztata problémák kialakulásának megelőzését, illetve helyreállítását.

Szív és érrendszeri hatás

Kalcium és magnéziumtartalma serkenti a vérkeringést, támogatja szívizom munkáját. A sütőtöklé kiválóan tisztít és megszabadít az erek falán lévő lerakódásoktól, csökkenti a szívbetegség és agyvérzés kockázatát. Csökkenti a magas vérnyomást és harmonizálja a koleszterinszintet.

Az emésztőrendszerre gyakorolt hatása

A sütőtök gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint a zöldségfélék között igazi energiabomba. Rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, tisztítja a bélrendszert, gyorsítja és szabályozza a bélműködést, ezáltal megszünteti a székrekedést. A sütőtök egy természetes emésztésserkentő és étvágycsillapító, alacsony a kalóriatartalma. Támogatja a máj működését. A sütőtök rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a bélrendszeri rákok kialakulását.

Nyugtat, fiatalít és energetizál

Kevésbé közismert, hogy a tökmagban található triptofán is. A triptofán esszenciális aminosav, mely elősegíti a szerotonintermelést, mely nyugtatóan hat az idegrendszerre, fogyasztása a hangulatot jelentősen javítja, ezáltal természetes antidepresszánsként működik. Gyermekek rendszeres sütőtöklé fogyasztása megelőzi a hiperaktivitás, magatartás- és figyelemzavar kialakulását.

A sütőtöklé fogyasztás előnyei:

  • nagyon gazdag vitaminokban

  • az egyik legismertebb antioxidáns és béta-karotin forrás

  • magas kálium tartalma miatt jótékony hatással van a vérnyomásra

  • magas antioxidáns és vitaminforrás tartalma miatt segít a degeneratív szemsérülés ellen

  • kiválóan serkenti a veseműködést

  • megtisztítja a vérereket

  • kiöli a bélférgeket a bélrendszerből

  • védelmet nyújt a prosztatabetegségek ellen

  • kiválóan lassítja az öregedést a szabad gyökök megkötésével

  • kimagaslóan nagy mennyiségben tartalmaz vasat

  • természetes hashajtó és béltisztító


Figyelmeztetés!
Túlzásba vitt fogyasztás (60 mg/nap bétakarotin) esetén sárgára színezi a bőrünk színét.


Források:
Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.
Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum Kiadó. Szeged, 2003.