Blog

A fekete áfonya bemutatása és potenciális gyógyhatása

2020.10.19 18:44
A fekete áfonya bemutatása és potenciális gyógyhatása

Szuper gyümölcs, lenyűgöző hatásokkal. Az áfonya egy adagja ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy ugyanolyan adag alma, sárgarépa, sütőtök vagy brokkoli.

Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a daganatos betegségek kialakulása. Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a szembetegségek, a korai öregedés, az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. Egyik legfontosabb hatása a szabad gyökök elleni védelem, mely azok semlegesítésével történik. Ugyanakkor szinergikusan működik más antioxidánsokkal, különösen a C-vitaminnal. Rendszeres fogyasztása védelmet jelent a bőrnek, az életkor előrehaladtával kialakuló bőrhibák megelőzésében fontos szerepe van. Általában elmondhatjuk, hogy bőrünk ápolt, fiatalos és egészséges a benne lévő vitaminok hatása által. A bélrendszerre és az emésztésre gyakorolt hatása a benne lévő pektineknek tulajdonítható. Általa a bélmozgás fokozódik, az emésztő rendszer mirigyeinek szekréciója növekszik. Polifenol tartalma és a tanninok megelőzik, illetve csökkentik az emésztőrendszer gyulladásos elváltozásait. Kifejezetten csökkenti a bélrendszeri daganatok, különösen a vastagbélrák kockázatát. ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity) érték: nemzetközileg elfogadott és hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, mely az élelmiszerek antioxidáns és fitonutriens kapacitását hasonlítja össze, illetve határozza meg. Az áfonya rendelkezik a legmagasabb értékkel, megelőzve a szeder, a szilva, a málna és az eper értékét is.1


Szív és érrendszere gyakorolt hatása

A többször megismételt vizsgálatok szerint az áfonya 1-3 hónapos fogyasztása napi 1 adagban (15-20 dkg vagy 1,5-2 dl) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, növeli a jó (HDL) és csökkenti az ártalmas triglicerid szintjét. A vérnyomás értéke javul, mert javul az érrendszer állapota, az erek rugalmassága nő. Idős felnőttek (ált. 76 év) 2-2,5 dl áfonyalé 3 hónapos fogyasztása után jelentős eredményeket ért el a memória teszteken. Az áfonya képes lassítani, illetve késleltetni az agy öregedését.


Vércukorszintre gyakorolt hatása

Az áfonya az alacsony glikémiás indexű gyümölcsök csoportjába tartozik. Glikémiás indexe 40-50 közötti érték (50 alatt számít alacsonynak). A glikémiás index az a mérőszám, mely megmutatja, hogy a szénhidrátok milyen mértékben és milyen gyorsággal emelik az vércukorszintet és ezáltal milyen inzulinválaszt provokálnak a szervezetben. Kutatásokból kiderül, hogy a rendszeres áfonyafogyasztás (3 hónap, napi 1 adag) jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet még II. típusú diabétesz esetén is.


Az áfonya hatása a szemre és a látásra

Ez az egyik legkülönlegesebb és legismertebb hatása az áfonyának. Az amerikai légierő pilótái kötelezve voltak az áfonya rendszeres fogyasztására a látásuk javítása érdekében. A retina nagyon érzékeny az oxidatív stresszre. Az áfonyában levő antioxidánsok, különösen az antocián segíti a szem, a retina és a látás védelmét.

Az áfonya hatóanyag tartalma:

  • flavonoidok

  • polifenolok

  • gyümölcssavak (felurasav, kumarinsav, kávésav)

  • K-vitamin

  • C-vitamin

  • magnézium

  • élelmi rostok

Az áfonya fogyasztás ellenjavallatai

Oxalát tartalma miatt vese vagy epekő problémák esetén kerülendő a fogyasztása. (Oxalát tartalma a spenótnál kevesebb.)

 

  • Az antioxidáns hatása a szervezet minden részére kifejti a hatását.

    • Az idegrendszerre

    • A keringési rendszerre

    • neurodegeneratív betegségekkel szemben

    • vércukorszint szabályzó hatás

    • emésztőrendszer tekintetében a vastagbélre gyakorolt hatása és a rák elleni védelem.

  • A fekete áfonya leve segíti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket.

  • Akadályozza a kalcium lerakódást az erekben és megelőzi az érelmeszesedést.

  • Vérhígító hatása van mely megakadályozza a vérrögök kialakulását.

  • Az eddig említett hatásai miatt elősegíti a megfelelő szívműködést.

  • Hatékony a gyomorfekély ellen.

  • Jótékony hatással van a szemre.

  • Gyulladáscsökkentő hatás.

 

források:

1 https://dietless.hu/afonya/
Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.
Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum Kiadó. Szeged, 2003.