Blog

Paradicsom feltételezett gyógyhatásai

2020.10.14 17:19
Paradicsom feltételezett gyógyhatásai

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Meggátolja a vakbélgyulladás kialakulását.

 

 

HAGYOMÁNY

Az amerikai néphagyomány szerint jó emésztési zavarok, májbetegségek, mindenféle vesebetegség kezelésére, és egy XII. század elején élt orvos szerint a paradicsom „a természet legjobb írja, mindazon esetekben, ahol székrekedésre való hajlam mutatkozik.” A XVIII. századi Európában a nagy piros gömböcöt afrodiziákumként (nemi izgatószerként) tisztelték.

Egy Walesben végzett nagy esetszámú vizsgálat szerint a paradicsom jelentős védelmet nyújthat az akut vakbélgyulladással szemben is.

PARADICSOMLÉ

A paradicsomlé a terméshez hasonló piros színű, íze savanykásan édes.

Kémiai alkotórészek: A paradicsomlé több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz. Közülük kiemelkedő: vitaminok (főleg C, A), likopin, nyomelemek (kén), ásványi sók (kálium, foszfor, szilícium), antocián (növényi festékanyag), növényi savak (P-kumarinsav, klorogénsav – gátolják a nitrózaminok sejten belüli kialakulását), solamin, flavonoidok, cukor.

Hatás: A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló. Koleszterinszint-csökkentő és vörös festékanyaga révén antioxidáns, véd az UV-sugaraktól. Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, kezdődő májproblémáknál megszünteti a fájdalmat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.

Alkalmazás: Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára.

 

források:

Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.
Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum Kiadó. Szeged, 2003.