Átlagos tápérték 100 ml termékben |
Energia |
209 kJ / 50 kcal |
Zsír |
0 g |
- amelyből zsírsavak |
0 g |
Szénhidrát |
13,4 g |
- amelyből cukrok |
11,3 g |
Fehérje |
0,16 g |
Só |
0,01 g |
C-vitamin |
0,42 mg |
Ásványianyag-tartalom 100 ml termékben |
Kálium (K) |
37,6 mg |
Kalcium (Ca) |
7,2 mg |
Nátrium (Na) |
6,8 mg |
Vas (Fe) |
0,3 mg |
A FEKETE RIBIZLI BEMUTATÁSA ÉS POTENCIÁLIS HATÁSAI:
- Kémiai alkotórészek a bogyóban: vitaminok (gazdag C- és B-vitaminokban), gyümölcssav gyümölcscukor, antocián (vörös festékanyag), pektin, nyomelemek (vas, mangán,réz), ásványi anyagok (foszfor).
- Sokféle ásványi anyagot tartalmaz a 8 s (kobalt, rubidium, szelén, mangán, bróm,réz, cink, kálium, magnézium, foszfor, vas, nikkel, kalcium és kén).
- A tömény feketeribiszke-kúra hatására javul az epeköves betegek állapota, nő az epeváladék és gyomorsav képződése. Epeköves, ill. érrendszeri panaszokkal küzdő betegek évente több alkalommal fogyasszanak feketeribizlilét 2-3 hétig, naponta kb. 3 dl-t.
- Szív és érrendszeri elégtelenségnél, érelmeszesedésnél javítja az erek állapotát, magas vas-, réz-, mangántartalmánál fogva növeli a vérfestő anyagok (hemaglobin) mennyiségét a vérben.
- Ásványi sói növelik az izmok terhelhetőségét, megszüntetik a fáradtságérzetet, helyreállítják az izmok energiatartalékait. E tulajdonsága miatt különösen ajánlott sportolóknak és fizikai munkát végzőknek.
- A fekete ribizliben található ballaszt anyagok serkentik az emésztő szervek mérgektől való megszabadulását, az egészséges bélflóra kialakulását.
- A ballaszt anyagoknak a kvercetinnel együtt rákmegelőző hatásuk is van.
- Megakadályozza a hasmenés kialakulását.
- Magas antocianin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, amely megszünteti a szabad gyökök sejtkórosító hatásait, valamint gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású.
- Kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló.
Források:
Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001. Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv Lectum Kiadó. Szeged, 2003. Fási Katalin: Gyógyító zöldségek és gyümölcsök Zen Kiadó, 2014. Kissné Dogossy Éva: A természet kincseskamrója. Pannon-Literatúra Kft, 2007.
Kocsis Márta: Gyógynövények kincsestára. Alexandra kiadó 2018.
Minőségét megőrzi:
A gyártástól számított 2 évig tiszta, száraz, jól szellőző helyen, +2 oC -tól +25 oC-ig terjedő hőmérséklet és legfeljebb 75 % páratartalom mellett. Óvja a közvetlen napfénytől.
Fogyasztási javaslat:
Felbontás után hűtve tárolja és 3 napon belül fogyassza el.
Az üledék lerakódás természetes jelenség. Fogyasztás előtt felrázandó!
Kiszerelés:
1000 ml
Származási hely:
Ukrajna
Forgalmazza:
Aprit-Hungary Bt.
4600 Kisvárda, Török út 34.